FileMaker Konya Toplantısı Ardından

 

Türkiyenin en geniş katılımlı FileMaker etkinliği

Türkiye’nin farklı coğrafyalarından FileMaker kullanarak ihtiyaca özel çözümler (Custom Application) üreten yazılımcılar Konya Innopark’da, FileMaker Türkiye Çözüm Ortağı Cabitaş Mühendislik’in ev sahipliğinde bir araya geldi. 13 farklı şehirden çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte, bir Apple iştiraki olan FileMaker firmasının piyasaya sunduğu özel uygulama geliştirme platformu (Custom Application) hakkında 4 farklı konuşmacının sunumlarına yer verildi.

FileMaker Türkiye çözüm ortağı olan Cabitaş Mühendislik firması Genel Müdürü Mehmet Cabi, etkinliğin ilk konuşmasında  dijital çağın vazgeçilmezleri olan dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 konularına değindi. Son yılların yeni kavramları olan Butik Yazılım (firmaya özel olarak hazırlanan ingilizce’de  Custom Application olarak isimlendirilen) konusunda bilgi verdi. Butik yazılımların %60 oranında bilgi işlem (IT) departmanı tarafından değil, alaylı geliştiriciler (bilgisayar eğitimi almamış kişiler bu kişilere İngilizce de citizen developer olarak isimlendirilmekte) tarafından geliştirildiğini belirtti. Butik yazılımlar konusunda, alaylı geliştiricilerin kendi problemlerini daha iyi bildikleri için çok daha başarılı olduklarını söyledi.

Cabi, konuşmasında FileMaker platformuyla Butik Yazılımlar üretilerek dijital dönüşüm süreçlerinin geliştirilebileceğinden bahsetti. Konuşmasının devamında Mehmet Cabi; “Dünyada yaygın olarak kullanılan FileMaker platformu ülkemizde de daha çok kullanılmaya başladı. Apple MacOS, iPhone, iPad, Windows, Web Tarayıcıları (Firefox, Chrome, Safari, Edge) üzerinden kullanılabilen (cross platform) uygulamaları, kod yazmadan  (zero-code) geliştirme imkanı sunuyor.” dedi. Etkinlikte platformun daha çok kişiye hitap etmesi için hazırlanan Türkçe içerik kaynaklarının ve eğitim videolarının 2018 yılında yayınlanacağı ve periyodik eğitimler düzenleneceği duyurusu yapıldı.

İkinci konuşmada Recep Güney, söz konusu platformun tekniklerinden biri olan çapraz raporlama (Cross Reporting) konusundan bahsetti. Konuşmacı, FileMaker’ın eski tekniklerinden Sub-Summary Reports ile yapılamayan raporlamaların bu teknikle kolayca yapılabileceğini aktardı. Virtual list tekniği ile çapraz rapor hazırlama hakkında temel bilgileri verdikten sonra, çapraz raporlama örnekleri sunarak konuşmasını tamamladı.

Toplantının üçüncü oturumunda konuşmacı Mehmet Kaya veritabanı yapısında ID alanlarının kullanımı hakkında bilgi paylaştı. Katılımcıların da katkısıyla ID alanları için yeni yöntemler konusunda bilgi alış verişi yapıldı. Kaya, ayrıca düzgün yapılandırılmayan veritabanı tablo ve ilişki yapısının performans düşüklüğüne sebep olacağı bilgisini verdi.

Son konuşmada ise F. Osman Cabi, kullanıcı arabirimi (user interface) ve kullanıcı deneyimi (user experience) konularından bahsetti. Yazılım geliştirirken dikkat edilmesi gereken arayüz ipuçları ile  iyi ve kötü uygulamalardan örnekler verdi. Kullanıcı deneyimini (user experience) esas alarak örnek bir arayüz tasarımının adım adım nasıl iyileştirilebileceği izleyicilerle paylaşıldı.

Toplantı sonunda gelecekteki toplantıların atölye çalışmaları şeklinde baştan sona uygulama geliştirme konsepti ile devam ettirilmesi kararlaştırıldı.

Ayrıca etkinlik sonrası Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen katılımcılara Konya’nın yiyecek alanındaki simgesi olan Etli Ekmek ikramında bulunuldu. Yemeğin ardından katılımcılar Mevlana Kültür Merkezinde yine Konya’nın simgelerinden olan Hz. Mevlana’nın manevi yolculuğu anlattığı sema gösterisine katıldılar.